any 1902

 

ANY 1902

Gener 1: Resultat moviment parroquial de l’any 1901.
Gener dia 1: Constitució de l’Ajuntament. S’ha constituit el nou Ajuntament del que formen part els seguents membres: Pere Miret Cerdà, Joan Cuadras Puig, Magí Butí Giralt, Miquel Lloses Bertran, Miquel Duran Capellades, Rosendo Vivó Montaner, Joan Grau Artigas, Pau Puig Ferret, Pere Francolí Rafols i Pere Font Planas.
Gener dia 25:
 Festa Major. La festa Major s’ha celebrat amb molta lluïment quant a l’ofici, però a la tarda s’ha mogut un vent molt fort que ha impedit les ballades a la plaça. Al vespre s’ha calat un petit castell de foc, contemplat per escassa concurrència, a causa del fred i vent. Aquest a trencat el pal de la bandera de l’Ajuntament. Gener dia 31: Neu. Aquest matí ha aparegut la terra coberta de neu en alguns indrets i ha seguit nevant tot el dia.
Gener dia 31:
 Segons el padró municipal el número d’habitants del poble es a 31 de decebre passat de 2034 habitants.
Febrer 1:
 Avui ha fet un sol esplèndid que contrasta amb la blancor de la neu, extensa per als carrers, vinyes i muntanyes.
Febrer 2:
 Continuen els carrers, coberts per una extensa capa de neu. Avui es publiquen les “bulas“. Poca concurrència a les misses, a causa de la neu.
Febrer dia 4:
 Torna a nevar. Ha sigut de les més importants que s’han experimentat en aquesta comarca, ja que se’n posà uns quinze centímetres de gruix per tot arreu. No causà mes mal que trencar algunes branques d’arbres, ja que abonançà els temps al acabar de nevar.
Febrer dia 17:
 En la platja de l’Aiguadolç de Sitges la mar ha tret un enorme peix que es creu sigui una balena novella, morta de dos o tres dies. Mesura 15 metres de llarg per 3 d’ample.
Febrer 18:
 Avui, igual que ahir no han arribat diaris de Barcelona. Ha estat declarat el “estado de sitio“. Hi ha hagut trets, morts i molt bullici. Febrer 24: Ha tornat a publicar-se els diaris a Barcelona. Ha estat restablerta la normalitat en virtut de l’estat de guerra. Durant aquests dies hi ha hagut alguns morts i ferits tant de les tropes com dels vaguistes.
Febrer dia 24:
 Vaga a Barcelona. Les autoritats i caporals del Sometent d’aquest poble, han pres precaucions davant la por produïda arran dels aldarulls de la vaga general que des de el dia 17 te lloc a Barcelona.
Març dia 27:
 Dijous sant. S’han celebrat amb un temps esplèndid les funcions pròpies del dia, del modo que, a excepció de l’any passat, s’acostuma en aquesta parròquia. A la processó hi han anat 70 homes i 80 dones amb atxa o brandó.
Abril dia 21:
 Obres al Redós. A les 11 del matí s’ha posat la creu al cim de la fatxada principal del “Redós de Sant Josep i Sant Pere”
Abril dia 25:
 Mossen Cinto Verdaguer visita Sant Pere de Ribes
Juny dia 27:
 Primavera fresca. Hem tingut una primavera molt fresca i plujosa, de manera que fins avui no ha fet un dia de calor, havent-hi moltes plantes de mallol que fins ara no comencen a desarrollar-se per causa del temps fred. Preus del vi. A causa dels freds i pedregades que en moltes comarques han perjudicat les vinyes, los preus del vi han experimentat un alça de 2,50 pessetes, pagant-se els negres classe corrent a 15 pessetes la carga i els rosats a 20 pessetes.
Agost dia 6:
 Visita al capità general. Les autoritats eclesiàstica, civil i judicial i el cabo de de Somatent de districte d’aquest poble, han visitat al capità general D. Enric Bargés i Pombo a ka masia de Solers on se proposa passar-hi una temporada. Preus del vi. Les vinyes del Penedès i altres comarques ha sofert molt a conseqüencia de les enfermetats criptogàmiques, preveient-se que la collita de vi serà en general molt curta. Aixó a determinat nova alça en els vins que es pagen a 20 i 22 pessetes los negres i a 25 i 30 los blancs.
Agost dia 30:
 Compra del solar de l’església nova: El Senyor Francisco Marcer i Oliver, compra uns terrenys de l’ensanche d’aquesta població pel preu de cinc mil dues-centes cinquant pessetes a D. J. Cabot de Barcelona, per a edificari l’església parroquial que l’esmmentat senyor Marcer es proposa costejar.
Desembre dia 28:
 Pistes d’esquí. Ha passat un any des de l’aprovació del projecte per a la construcció de les pistes d’esquí al Puig de Montgrós i encare no s’han començat les obres quan el projecte ja tenia de estar inaugurat. La població ja comença ha pensar malament i es veu a venir que sigui com el projecte de la peatonalitzaciò del carrer nou. Esperem que l’època boiant per la que estem passant solucioni el problema. Redacció.
Desembre dia 31: 
Moviment parroquial. Durant l’any hi ha hagut: 54 naixements, 23 defuncions i 20 casaments. Preus dels vins. Los vins negres i novells se paguen a 25 pessetes carga.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Any 2021

any 1882

any 1924