any 1905

 

ANY 1905

Gener dia 3: Glaçada. Aquesta nit el termòmetre a baixat a sis graus sota zero, estant la terra i el temps molt secs. El fred ha mort quasi tota la rapa dels garrofers i en els punts més freds els arbres i els sembrats.
Gener dia 22:
 Finalment, pluja. Cau una abundosa pluja que posa una regular saó a la terra, com no hi havia estat feia un any just .
Gener dia 25:
 Festa Major. Després de l’ofici celebrat a l’Ermita de Sant Pau, s’hi cantà un Te Deum amb assistencia de les Autoritats, en acció de gracies per la pluja. Gener dia 26: Arriba l’aigua corrent. A les onze del matí, les autoritats i públic en general es concentraren a la plaça de la Purísima, a on si havia instal.lat una font i sortidors amb diferents jocs d’aigua. Hi van haver parlaments per part de diferents autoritats fins que finalment a les onze i mitja el senyor alcalde D. Juan Milà i Giralt, obris l’aixeta per on sortir l’aigua fins a una alçada de uns quinze metres. Mentre l’orquestre animava amb les seves notes, es va fer ballar l’ou en un dels sortidors.
Juny dia 19:
 Benedicció del Redós. L’Emm. Cardenal Casañas, bisbe de Barcelona, ha beneït solemnament en la tarda d’avui l’edifici del “Redós de Sant Josep i Sant Pere”.
Juny dia 29:
 Pluja de fang. Aquest matí ha caigut una ruixada d’aigua, a lo que sembla, bruta, ja que ha deixat esquitxonats de fang los pampols i fulles d’arbres. Opinen alguns que el vent que ha fet a la nit havia fet cobrir d’una capa de pols les plantes, que la gotellada convertí en taques de fang, peró el fet de ser notat aquest fenomen fins en els garrofers i esbarzers del mig de les muntanyes, on es poc accesible la pols, ha fet que siga més general la primera opinió.
Agost dia 30:
 Eclipsi de sol. A la una i dinou minuts ha tingut lloc un eclipsi total de sol a Espanya, arribant fins a Tortosa, com a punt més pròxim a quí, la faixa de totalitat. A la dita ciutat hi anaven moltes persones a presenciar-lo aprofitant la rebaixa de preus en los trens, però un núvol los hi privà de veure el fenomen. A Barcelona i tota la provincia pogué contemplar-se amb un cel serè com es tapava el sol un 98 per cent, descobrint-se molt bé el planeta Venus i essent molt d’admirar la forma especial de l’ombre dels arbres que afectava un fondo foradat per mitges llunes. La temperatura al sol era de 32,5 graus a les dotze i de 23 graus a la una i mitja.
Setembre dia 3:
 Preus del vi. Los vins se paguen a una pesseta el grau carga, rebaixant emperò una pesseta de l’import d’aquesta.
Octubre dia 23:
 Camí veïnal d’Olivella. Comença l’explanació del camí veïnal de Sant Pere de Ribes a Olivella, qual rectificació i millora serà costejada en 4/5 parts per la Diputació Provincial i en el quint restant per los dos pobles interessats, excepte les obres de fàbrica pagadores en sa totalitat per la Diputació, i els terrenos ocupats cedits pels seus propietaris. Lo Banc de Vilanova se quedà amb l’empresa d’aquest camí pel tipo de subasta, que fou de 156.059,19 pessetes.
Novembre dia 12:
 Eleccions. Lo districte primer ha elegit per a concejals a D. Josep Giralt i Segura , D, Josep Santaca Socias i D. Josep Roig i MOntaner, i el districte segon a D. Josep Cuadras i Cuadras i D. Pere Miret i Mata.
Novembre dia 14:
 Ventada. Tot ahir i aquesta nit ha fet una ventada de mestral molt forta, com no se’n recorda d’altre, fent caure molts arbres, xemeneies, teules i parets, havent causat en alguns punts desgràcies personals.
Desembre dia 31:
 Moviment parroquial de 1905. Durant lo present any ha hagut en aquesta parròquia 27 naixaments, 31 defuncions i 16 matrimonis. Poc s’havia vist que fos més alt lo nombre de morts que de nats.
Desembre dia 31:
 Collita de 1905. Les collites de blat i de vi han sigut molt curtes aquest any a causa de la persistent sequedat, que durà fins a mig octubre en què començaren les pluges, havent-se fet aquest any la sembra en inmillorables condicions. Lo preu del vi continua a unes 11 pessetes la carga, amb demanda quasi nul.la. En canvi la palla es pagà a 5 pessetes lo quintar de 41,60 KG.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog