any 2011

 

Any 2011

Abril dia 19:
Avui s’ha mort  Josep M. Ramos, cansalader i incansable dinamitzador del folklore local durant dècades. Nascut a Ribes l’any 1930, tenia 80 anys.
Els vincles de Ramos amb la Festa Major van començar l’any 1945 quan l’alcalde li va encarregar l’organització d’un festival infantil junt amb Bonaventura Roig i Anton Escofet. En aquell moment, Ramos tenia quinze anys. Des d’aleshores fins a la festa major de Sant Pau de 1979, en què se’n va acomiadar amb una inoblidable mascletà, els seus vincles amb la festa i el folklore van ser constants.
El treball folklòric de Ramos va consistir principalment en l’enriquiment i la millora del seguici popular des del respecte a l’estructura de la festa heretada del segle XIX. Així, durant els anys que se’n va encarregar, Ribes va passar de tenir un seguici format per bastoners, cabeçuts i drac a un ampli repertori amb diables, pastorets, panderetes i cercolets i el drac de tres caps.  Precisament aquest últim va ser construït quan ell formava part d’una Comissió de Festes que presidia Joan Baqués, tal com el mateix Ramos explicava en el pregó de la Festa Major que va pronunciar l’any 2006
Ramos també va destacar en la vida local per altres aspectes. Va ser un home de treatre que va actuar en l’antic teatre del Casino, en el Centre Parroquial  i en el Teatre del Retiro de Sitges, on va arribar a actuar en tres sarsueles.
Persona extremadament conservadora, Ramos també va estar vinculat a la política. Essent l’Alcalde en Miquel Bertran i Vidal, l’any 1955 va ser nomenat regidor  de Mataderos, Mercados y Festejos. Va ocupar el càrrec fins al 1966.
Ramos també era patró de la Fundació del Redós de Sant Josep i Sant Pere, càrrec que exercí des de 1964 a 2004, en què va jubilar-se.  Des de l’any 1982, presidia la UCAC (Unió Catalana d’Avicultors i Cunicultors).
No menys important fou el seu paper en el món de l’esport.  Va ser un dels fundadors del Club Deportiu Ribes, l’any 1956, i en diverses ocasions va ser membre de la Junta Directiva del club.
Desembre dia 28: Durant la revisió feta aquest matí per els tècnics municipals a l ‘edifici de l’Ajuntament, s’ha detectat una gran invasió de termites que poden posar en perill l’esmentat inmoble. Degut a la fesstivitat del dia no han volgut donar-hi masa publicitat per por a que pogués regenerá dubtes i s’ha obtat per esperar a veure que pasa. Veurem que passarà.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Any 2021